پیام های بهداشتی

پدیـکولـوز

«آلوگی پوست و مو به شپش»

درباره ی آلودگی پوست و مو به شپش

شپش ها حشرات خون خوار کوچکی هستند که روی پوست پستانداران و پرندگان زندگی می کنند. از این میان، سه نوع شپش با انسان سازگار شده اند. شپش سر، شپش بدن و شپشک زهار یا عانه و هر سه نوع در تمام دنیا وجود دارند.

آلودگی به شپش می تواند سوزش و خارش شدید ایجاد کند.

چرخه ی زیستی شپش ها

هر سه نوع شپش روی بدن انسان زندگی می کنند و از خون انسان تغذیه می کنند. تخم های سفید شپش، که رشک نامیده می شوند به مو و لباس ها می چسبند. شپش ها با مکیدن خون تغذیه می کنند که در طول روز چند بار تکرار می شود. شپش ها فقط در یک محیط گرم نزدیک به پوست انسان رشد می کنند و اگر گاهی با پوست انسان تماس نداشته باشند ظرف چند روز می میرند. شپش ها اغلب در اثر تماس افراد در خواب گاه های پر جمعیت، سربازخانه ها، مهدکودک ها و مدارس و یا در مکان هایی که به شکل جمع زندگی می کنند منتقل می شوند.

شپش سر

شپش سر معمولی ترین نوع شپش در انسان است که فقط در موهای سر زندگی می کند. تخم ها یا رشک ها محکم به پایه ی موی سر می چسبند.

شپش سر به وسیله ی تماس نزدیک میان افراد مانند کودکان در هنگام بازی یا خوابیدن در یک رختخواب منتشر می شود. این نوع شپش ممکن است با استفاده از شانه افراد دیگر که موی آلوده به رشک یا شپش به آن چسبیده است، انتشار یابد.

چگونه مطمئن شویم که رشک را یافته ایم!

آنچه مهم است، آن است که رشک را از شوره سر و سایر حالات مشابه افتراق دهیم. شوره سر درواقع پوست مرده است که به راحتی از مو جدا می شود. و توجه به چند نکته ما را در تشخیص رشک کمک می کند. رشک ها همیشه یک شکل و تخم مرغی شکل بوده و به مو در نزدیکی پوست سر چسبیده اند  و عمدتاً در گیج گاه ها، بالای گوش ها و پشت گردن دیده می شوند و برای جدا کردن آن ها از مو استفاده از ناخن ها ضروری بوده و به راحتی جدا نمی شوند.

به هر حال برای پیدا کردن تخم شپش می بایست با حوصله تمام از یک گیج گاه به طرف مقابل منطقه به منطقه مو را گشت و بهتر است این کار زیر نور مناسب انجام شود و استفاده از یک ذره بین هم می تواند کمک کننده باشد.

روش کنترل و پیشگیری

- رعایت بهداشت فردی و استحمام حداقل هفته ای 2 بار

- آموزش بهداشت عمومی به دانش آموزان و اولیا و تمیز نگه داشتن محیط زندگی

- شانه زدن موها در هوای آزاد روزی چند مرتبه

- شستن و اتو کشیدن لباس های آلوده و یا جوشانیدن آنها به مدت نیم ساعت

- عدم استفاده از وسائل شخصی دیگران)برس، شانه، روسری، مقنعه، کلاه و لباس)

- از بین بردن رشک و شپش در لباس ها و و سائل شخصی مبتلایان به طور همزمان.

- رفع آلودگی از همه افراد خانواده به طور همزمان

- بیماریابی و گزارش سریع موارد آلوده به نزدیک ترین مرکز بهداشتی درمانی.

طریقه ی درمان

* طرز استفاده از شامپو گاما بنزن(لیندان) 1 درصد

موها را خیس می کنیم بعد 2 قاشق غذاخوری از شامپو را روی موها ریخته و طوری ماساژ می دهیم که به ریشه موها و پوست سر مالیده شود. بعد می گذاریم تا به مدت 4 الی 5 دقیقه شامپو روی سر بماند. سپس با شانه ای که به سرکه آغشته شده موها را شانه می زنیم تا رشک ها از موها جدا شوند و بعد سر را شسته و خشک می کنیم. لازم است یک هفته الی 10 روز بعد این کار تکرار شود.

* طرز استفاده از لوسیون پرمترین 0/5 درصد

برای این منظور موها را شسته و خشک می کنیم. آن گاه لوسیون را روی موها مالیده و ماساژ می دهیم تا به پوست سر برسد، بعد می گذاریم تا مدت 8 الی 12 ساعت بماند سپس با شانه ی آغشته به سرکه موها را شانه می زنیم تا رشک جدا شود.

سپس موها را شسته و خشک می کنیم.

لازم است یک هفته تا 10 روز بعد نیز این کار تکرار شود. برای درمان آلودگی به شپش تن، دارو باید از گردن به پایین به تمام نقاط بدن مالیده شود و بعد از 12 الی 24 ساعت بدن را شستشو دهیم.

نکته مهم:

درمان در آلودگی شپش حتماً باید به صورت جمعی و همگانی باشد زیرا اگر فرد درمان هم بشود در صورت تماس با فرد آلوده یک یا دو هفته بعد مجدداً مبتلا می گردد.

کودکان آلوده به شپش اغلب دچار بیقراری می شوند.

رعایت چند نکته بهداشتی

1. شستن دست ها به روش صحیح با آب و صابون بعد از هر بار دستشوئی رفتن و قبل از خوردن خوراکی یا غذا به منظور پیشگیری از بیماری های عفونی و انگلی لازم می باشد.

2. روزی 2 بار مسواک زدن قبل از خواب و بعد از خواب برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ها توصیه می گردد.

3. حمام کردن حداقل هفته ای 2 بار، برای بهداشت پوست و مو لازم می باشد.

4. کوتاه نمودن ناخن ها برای جلوگیری از ورود باکتری ها به بدن

5. کوتاه نگه داشتن موهای سر یا جمع کردن و بافتن موها زیر مقنعه.

6. رعایت بهداشت و نظافت یونیفرم مدرسه اعم از مقنعه، مانتو و شلوار، شال و کلاه و کفش ها.

7. قبل از رفتن به استخر از روز قبل حتماً حمام گرفته شود تا موها کثیف و چرب نباشد. همچنین در روز استخر از حوله ی مناسب برای خشک کردن موها و بدن استفاده شود. وسایل استخر اعم از حوله، کلاه، مایو و لباس زیر پس از شنا کردن شسته شود.

8. لباس های زیر حداقل یک روز در میان تعویض و شسته شوند تا از عفونت های قارچی و باکتریائی جلوگیری شود.

9. دختران عزیزی که در آستانه ی سن بلوغ هستند به علت تعریق بدن بهتر است روزانه استحمام نمایند یا از خوشبو کننده های زیر بغل استفاده نمایند.

10. از ریختن زباله در کلاس درس، راهروها، حیاط مدرسه، سالن غذاخوری، محوطه ی باشگاه های ورزشی و استخر خودداری نمایید.

11. از خوراکی های مجاز و میوه ها و سبزیجات و خشکبار به جای خوراکی های غیرمجاز در زنگ های تفریح استفاده نمایید.

پیام های بهداشتی
ساعت خواب و تغذیه دانش آموزان